CLOSE
Back To Top
Wat je denkt krijg je. Die zin heb je vast wel eens eerder gehoord. 🙂 Vroeger dacht ik hier bij: hoezo? Als ik denk dat ik nu miljonair ben heb ik ook niet ineens geld. Inmiddels weet ik natuurlijk dat dat ook helemaal niet zo bedoeld is. Inmiddels zie ik het zo:
Als jij denkt: ik ga ooit miljonair worden (mocht dit een doel voor je zijn), dan heb je het voor een deel zelf in de hand of dit gaat lukken. Door middel van je mindset (je wil het bereiken), je doelen (wat je wil bereiken) en prioriteiten (hoe ver ga je om het te bereiken), kan jij meer bereiken dan je denkt!
Ze noemen het ook wel affirmaties. Eigenlijk is een affirmatie niet meer en niet minder dan een gedachte. En ondanks dat je niet overal invloed op kan hebben, kan je affirmaties dus wel inzetten om meer voor elkaar te krijgen.
Als jij bij iets denkt: “ik kan dat sowieso niet/ik ben niet goed genoeg”, ga je al met een negatief gevoel er tegenaan. De kans is dus groot dat je, doordat je jezelf naar beneden praat, het inderdaad niet goed kan. Maar als je Pippi Langkous haar gedachtegang aanneemt (“ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!”), is de kans al een stuk groter dat het je gaat lukken. Daar geloof ik zeker in! Het is wat je uitstraalt. En hoe vaker jij iets jezelf aanpraat, hoe meer je het kan gaan geloven.
Ik heb faalangst. Voor mij persoonlijk houdt dit in dat ik mezelf op een gegeven moment in het proces van mijn doelen bereiken in de weg zit. Omdat ik wel ambitieus ben, begint het bij mij vaak als Pippi. Dit kan ik wel! Dit is een goed idee! Uren en dagen kunnen er in mijn idee zitten. Tot het moment dat de angst toeslaat en ik denk: ….is dit wel een goed idee? Wie zegt dat ik dat kan? Twijfel, mezelf naar beneden praten, en uiteindelijk het daardoor niet doen. Vervolgens natuurlijk balen, teleurgesteld, etc…etc… Terwijl het dus net zo goed mijn beste idee ooit had kunnen zijn. Maar who knows, want ik heb het al afgekapt voor dat mijn idee het daglicht heeft kunnen zien. Zonde, vind je niet? Alleen maar omdat ik dan negatieve gedachtes mij in de weg laat staan.
Als ik mezelf door deze gedachte altijd had laten tegenhouden, had ik nu niet gehad wat ik heb (een super lieve loyale groep volgers (ik wilde mijn account eerst anoniem houden omdat ik dacht dat niemand het leuk zou vinden….), 3 boeken gemaakt, een planner ontworpen, en dan werkte ik waarschijnlijk nog in loondienst terwijl ik persoonlijk het liefst geen baas boven mij heb. Nu ben ik er natuurlijk nog lang niet. Maar als ik terug kijk naar waar ik vandaag kom qua mindset, is dat al een enorme vooruitgang. Kijk daarom, als je twijfelt aan jezelf of negatieve gedachtes hebt, ook eens terug naar wat al wél goed is gegaan en je bereikt hebt (en zet dit dan ook eens op papier)!
Wat ik hiermee wil zeggen is… Straal uit wat je wil zijn en wat jij écht wil doen. Ook al geloof je het zelf nog niet, je kan meer dan je denkt! Niet alles hoeft na 1 dag perfect te zijn (sowieso, wat is perfect?), maar probeer positieve affirmaties een kans te geven om jezelf te laten groeien.
Want alles wat je aandacht geeft, groeit.